Define your top navigation in Apperance > Menus
  • velj 19 2020
  • Category: Savjeti
  • Komentari isključeni za Kako odabrati sunčane naočale?

Sunčane naočale su mnogo više od samo modnog dodatka. One su ključni alat u očuvanju zdravlja vaših očiju i okolnog tkiva. Saznajte što sve trebate znati o učincima sunčanih naočala (osim doprinosa vašem stilu), te na koji način ih odabrati.

Učinite sunčane naočale dnevnom rutinom

Kao i kremu za zaštitu od sunca, sunčane naočale je potrebno nositi kad god smo na otvorenom, kroz cijelu godinu. Svi smo se uvjerili da je moguće zadobiti gadne opekline od sunca i po oblačnim, maglovitim danima, no po takvim danima i naše su oči izložene štetnim UV zračenjima.

Sunčane naočale su posebno važne za djecu; oštećenja od UV zračenja su kumulativna kroz cijeli život stoga je bitno da se nošenje sunčanih naočala uvede kao navika u ranoj životnoj dobi. Štoviše, dječje oči su posebno osjetljive jer su još uvijek u razvoju. Zaštita vaših očiju od sunca počinje sa odabirom odgovarajućih sunčanih naočala. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta od stručnjaka za zaštitu očiju.

Pročitajte više: Dječje sunčane naočale: potreba ili trend?

Tražite kompletnu UVA/UVB zaštitu

Birajte sunčane naočale koje pružaju kompletnu zaštitu od ultraljubičasitog svjetla. Potražite etiketu ili naljepnicu na kojoj piše jedno ili više od navedenog:

  • Naočalne leće blokiraju 99% ili 100% UVB i UVA zraka
  • UV 400 zaštita. (Ove naočalne leće blokiraju zrake svijetlosti valnih duljina do 400 nanometara, što znači da su vaše oči zaštićene čak i od najmanjih UV zraka.)

Pročitajte više: Česta pitanja o UV zračenju

Odaberite pravu nijansu sunčanih naočala

Sloj koji blokira UV zračenja je proziran, tako da tamnija leća nije nužno efikasnija od svjetlije. No, nijansa leće igra važnu ulogu u percepciji boja. Leće nijansirane žutom ili ružičastom bojom mogu otežati razlikovanje promjena boja na prometnim semaforima. Sive, zelene i smeđe leće smanjuju iskrivljenost boja te su bolji izbor kada ste za volanom.

kako odabrati sunčane naočale

Foto: Shutterstock

Opredijelite se za polarizirane sunčane naočale ako provodite dosta vremena na vodi

Polarizirane sunčane naočale smanjuju odsjaj tako što filtriraju zrake sunca koje se odbijaju od površina poput primjerice vode ili pločnika. Takve sunčane naočale su dobra opcija za nautičare ili skijaše na vodi i one mogu smanjiti odsjaj od ravnih, glatkih površina poput kolnika ili hauba automobila.

Negativna strana: sa polariziranim lećama može biti otežano čitanje sa mobilnog uređaja, GPS uređaja, sa LCD zaslona na nadzornim pločama automobila ili sa bankomata.

Budite svjesni da polarizacija nema nikakve veze sa UV zaštitom. Stoga provjerite etiketu kako biste se uvjerili da sunčane naočale pružaju potpuno filtriranje UV zraka.

Pročitajte više: Polarizirane naočale

Uzmite u obzir kvalitetu naočalnih leća

Stručnjaci iz područja zaštite očiju se slažu oko činjenice da cijena nije mjerilo UV zaštite. No, vjerojatnije je da vrlo jeftine sunčane naočale sadrže naočalne leće koje su otisnute iz kalupa, a ne brušene i polirane leće, što može utjecati na optičku kvalitetu. Dosljednost je nešto što je upitno kod jeftinijih naočala. Možete naći jedan par koji pruža savršenu bistrinu i nakon toga drugi, identičan model od istog proizvođača, ali sa zakrivljenim pogledom kroz leće.

Pročitajte više: Kakva je kvaliteta jeftinih naočala za vid?

Veće je bolje

Zakrivljene sunčane naočale koje prate oblik glave pružaju najširu zaštitu od UV štetnosti jer blokiraju više svjetla koje sa strana dopire do vaših očiju. Sunčane naočale sa velikim lećama i širokim područjem na sljepoočnicama su drugi najbolji izbor. Velike leće pokrivaju veći dio kože tako da je područje prodiranja UV zraka smanjeno. Dobar izbor bi bile naočale koje dolaze do vaših jagodica.

Zaštita zdravlja vaših očiju je jedan od trendova sunčanih naočala koji nikad neće izaći iz mode.

Prikladnost je bitna

Okvir sunčanih naočala bi trebao ugodno pristajati vašem nosu i ušima bez štipanja ili grebanja. Da biste spriječili dopiranje svjetlosti do vaših očiju odozgora, odaberite par naočala koji pristaje sasvim uz vaše lice oko područja obrva, ali ne toliko blizu da vam trepavice dodiruju naočalnu leću. Bilo da se opredijelite za skupe, dizajnerske sunčane naočale ili neku drugu pristupačniju opciju, vrlo je lako pronaći sunčane naočale koje vam dobro stoje ali su i funkcionalne.

Izvor: optometrija.net