Define your top navigation in Apperance > Menus
  • sij 15 2020
  • Category: Zanimljivosti
  • Komentari isključeni za Naočale za rad na računalu, mit ili stvarnost?!

Zašto koristiti naočale za računalo? Danas gotovo nitko ne može izbjeći rad na računalu, zbog toga je jako je važno koristiti idealne naočale za računalo kako biste si maksimalno olakšali radni dan. Kada radite na računalu dulje vrijeme, uobičajena pojava su simptomi poput zamagljenog vida, naprezanja očiju, crvenila i suhoće u očima. U težim slučajevima navedeni simptomi su često popraćeni i s glavoboljom, te boli u vratu i ramenima.

naočale za računalo, naočale za rad na računalu

Foto: Shutterstock

Zašto dolazi do zamora očiju pri radu na računalu?

Ako ste mlađi od 40 godina, zamor očiju tijekom rada na računalu može se dogoditi zbog konstantnih promjena fokusa s tipkovnice na zaslon i obratno. Očna akomodacija je pod stalnim pritiskom i nakon određenog vremena dolazi do grča očnih mišića. Posljedica grča akomodacije je zamućenje vida. Također, dok radimo na računalu manje trepćemo, te dolazi do suhoće i crvenila očiju.

Ako ste stariji od 40 godina, problem bi mogao biti posljedica pojave tzv. staračke dalekovidnosti ili prezbiopije – prirodnog gubitka fokusa na blizinu. Staračka dalekovidnost ili presbiopija nastaje jer oko nakon određene dobi izgubi mogućnost zaoštravanja na bliske predmete. Česti simptomi su umor očiju ili glavobolja pri radu na blizinu. Presbiopija je povezana sa starenjem i u određenoj dobi naočale postaju neizbježne.

Nerealno je očekivati da bilo koji oblik pomagala u potpunosti ukloni očne tegobe prisutne pri radu na računalu. To bi bilo moguće jedino kada bismo duljinu rada smanjili na pola sata, a ne na njih osam, deset ili više, kako je uobičajeno – kaže Doc.dr.sc. Petriček Igor, spec.oftalmolog.

Najčešći očni simptomi uzrokovani predugim radom na računalu:

Kupnja naočala za računalo – što prvo trebate učiniti?

Za početak, napravite kompletan pregled očiju i vida kako biste isključili mogućnost problema s vidom i provjerili dioptriju. Istraživanja pokazuju da čak i male netočnosti u dioptrijskim lećama mogu pridonijeti problemima s vidom na računalu.

Prije samog pregleda dioptrije izmjerite koliko daleko sjedite od računala, te svakako naglasite vašem optometristu ili oftalmologu koja je vaša idealna radna udaljenost.

Ako već imate nove naočale (ili vam uopće ne trebaju dioptrijske naočale) i nastavljate osjećati nelagodu tijekom rada za računalom, razmislite o kupnji naočala posebno prilagođenih za rad na računalu.

Naocale za rad na racunalu

Foto: Pexels

Naočale za računalo i zaštitni slojevi

Antirefleksni sloj. Za maksimalnu udobnost gledanja, naočalne leće za rad na računalu bi trebale sadržavati antireflesni sloj. Antirefleksni sloj je tanki višeslojeviti premaz koji se može aplicirati na sve naočalne leće. Refleksija unutarnje i vanjske površine stakla se međusobno poništavaju pomoću interferencije, te se na taj način umanjuje odsjaj koji vidimo. U isto vrijeme antirefleksni slojevi mogu znatno povećati propusnost svjetla. Rezultat umanjene refleksije je manje naprezanje očiju. Više o antireflesnoj zaštiti saznajte u članku: Čemu služi antirefleksni sloj na naočalama?

Filter plavog svjetla. Plavo svjetlo iz sunčeve svjetlosti je bitno za naš bioritam i druge biološke funkcije u tijelu. Ono ima veliki utjecaj na ritam spavanja i nespavanja te na naše fizičko i mentalno stanje. Također nam daje energiju i utječe na koncentraciju i naše ponašanje u svakome danu. Ali, osim pozitivnih utjecaja na naš bioritam, određeni elementi plave svjetlosti mogu također biti i vrlo štetni. Što je valna duljina kraća, svjetlost sadrži više energije u sebi i postaje potencijalno štetno za nas. Poznato je da digitalni uređaji (računala, mobiteli, tableti), emitiraju plavu svjetlost koja vjerojatno doprinosi digitalnom naprezanju očiju. Na sreću, danas su dostupne naočalne leće koje filtriraju plavu svjetlost do određene valne duljine, koliko je potrebno za smanjenje napora u očima. Nekada su sve leće s navedenim filtarom bile žute boje, ali danas su dostupne naočalne leće od više proizvođača koje filtriraju plavo svjetlo, a u isto vrijeme su potpuno bezbojne.

Koja dioptrija se preporučuje kod naočala za računalo?

Zasloni računala obično se postavljaju 40 do 60 cm od očiju korisnika. Ova udaljenost se smatra srednjom vidnom zonom.

Djeca i mlađi odrasli ljudi koji imaju dioptriju nose jednojakosne naočalne leće. Te leće ispravljaju kratkovidnost, dalekovidnost i/ili astigmatizam, a naša prirodna očna leća koja se nalazi unutar oka automatski se prilagođava udaljenosti koju gledamo, kako bi osigurala dodanu dioptrijsku jačinu koja je potrebna za rad na računalu (srednja udaljenost). Dakle kod svih osoba mlađih od 40 godina koristi se ista dioptrija za daljinu, sredinu i blizinu, te nije potrebno posebno određivati dioptriju za rad na računalu.

Odrasli, stariji od 40 godina, obično imaju naočale za čitanje koje su im potrebne zbog pojave prezbiopije. Takve naočale su prilagođene za vid na blizinu, ali ne i za srednju udaljenost, odnosno za rad na računalu. U tim slučajevima rješenje mogu biti progresivne naočale, koje korigiraju vid na svim udaljenostima, ali na žalost one često nemaju dovoljno široku srednju zonu za ugodan rad na računalu. Najbolje rješenje za sve prezbiope su naočale posebno dioptrijski prilagođene za rad na srednjoj udaljenosti.

Sveučilišna istraživanja također pokazuju da prilagođene naočale za rad na računalu mogu značajno povećati produktivnost radnika. – Piše Američki portal za vid AllAboutVision

Naočale za računalo imaju oko 30 posto smanjenu dioptrijsku jakost od naočala za čitanje. No, optimalno smanjenje dioptrije ovisi o tome koliko daleko želite sjediti od zaslona računala. Naočale za rad na računalu također trebaju sadržavati korekciju astigmatizma ukoliko je prisutan, te ispravno prilagođen razmak zjenica za rad na srednjoj udaljenosti. Iz tih razloga, naočale za rad na računalu bi trebale biti prilagođene vašim individualnim potrebama.

naočale za kompjuter

Foto: Pexels

Dizajni leća za naočale za rad na računalu i cijena

Za ugodan rad na računalu preporučuju se dvije varijante naočalnih leća: jednojakosne i radne progresivne leće (tzv. uredske ili office leće).

Jednojakosne naočale za računalo

Najjednostavnije i najpovoljnije naočale za rad na računalu imaju jednojakosne leće s prilagođenom jačinom za vid na srednjoj udaljenosti. Jednojakosne leće pružaju najšire vidno polje kod gledanja na srednju udaljenost, te smanjuju naprezanje očiju. Cijena jednojakosnih leća može jako varirati, recimo od 600 kn za solidan par leća bez filtera plavog svjetla, pa sve do više tisuća kuna s filterom plavog svjetla. Cijena ovisi također o brendu naočalnih leća, debljini leća i kvaliteti zaštitnih slojeva.

Kao što smo već gore spomenuli, nosioci naočala mlađi od 40 godina mogu koristiti iste jednojakosne naočale za sve udaljenosti, dok nosioci stariji od 40 godina, kod kojih je prisutna prezbiopija, imaju potrebu prilagoditi svoju dioptriju posebno za rad na računalu.

Radne progresivne naočale za računalo

Radne progresivne naočale (tzv. uredske ili office naočale) su često najbolje rješenje za osobe starije od 40 godina kod kojih je prisutna prezbiopija. Ove naočale korigiraju vid na dvije udaljenosti, za blizinu (čitanje) i srednju udaljenost (rad na računalu).

Radne progresivne leće imaju veću srednju zonu gledanja od standardnih progresivnih leća, te pružaju ugodniji vid pri radu na računalu. Također, pri pogledu prema npr. papirima na stolu koji se nalaze na bližoj udaljenosti od zaslona računala, gledamo kroz veću dioptrijsku jakost koja je prilagođena za vid na blizinu. Ove leće su pogodne samo za rad i ne koriste se za daljinu (gledanje TV-a ili vožnja). Cijena radnih progresiva se kreće od 1200 kn za par leća (leće manje poznatih proizvođača), pa sve do 3000 kn ili više, ovisno o brendu naočalnih leća, indeksu loma (debljini leća), te filterima i zaštitnim slojevima.

Vaš stručnjak za vid vam može pomoći pri odluci da odaberete najbolji dizajn naočalnih leća koji odgovara vašim potrebama.

Gdje kupiti naočale za rad na računalu?

Naočale za računalo je najbolje kupiti u očnoj optici nakon preciznog određivanja dioptrije. Oduprite se iskušenju da kupite gotove naočale za čitanje i koristite ih za rad na računalu, jer precizna dioptrija i kvalitetni zaštitni slojevi su neophodni za ugodan rad na računalu.

Izvor: optometrija.net